The Company en Jong Jubal zijn de winnaars van de DCE European Championships 2016. Meer dan 2000 bezoekers werden getrakteerd op 21 fantastische korpsen met in totaal 33 showoptredens.

The Company en Jong Jubal zijn de winnaars van de DCE European Championships 2016. Meer dan 2000 bezoekers werden getrakteerd op 21 fantastische korpsen met in totaal 33 showoptredens.

The Company ging al in de Prelims aan de leiding. Die voorsprong werd in de avond niet meer uit handen gegeven. 'Inspire Me' werd door de jury beloond met 89.85 punten. Dat was 0.9 punten meer dan de nummer twee, Jubal uit Dordrecht. Jubal wist met 'The Next Ten Minutes' vooral uit te blinken in de visuele captions, gezien de hoge ogen die het korps op deze onderdelen gooide.

Het publiek in Kerkrade houdt van de Kidsgrove Scouts. Dat bleek ook zaterdag weer tijdens na de show 'Symmetricity'. Een grote ovatie van de drum corps fans in het Parkstad Limburg Stadion. Het korps pakte het brons met 87.00 punten. 'Poisoned' van Juliana, de show die altijd bekend zal blijven als 'de show met de bomen', bracht het korps naar een solide vierde plaats (82.50), gevolgd door 'About Time' van de Starriders (80.60) die ook de caption award High Auxiliary in de wacht sleepten.

Met drie korpsen waren zowel Engeland als Duitsland de grootste 'leveranciers' van finalisten. Cadence wist voor het tweede jaar op rij de Finals te halen en werd negende met 66.35 punten. Alle Duitse deelnemers haalden de top tien. Naast Starriders waren dat Wölper Löwen (zevende, 73.40) en Spirit of 52 (achtste 71.50).

Ook beide Italiaanse deelnemers bereikten de tien hoogst geplaatste korpsen van Europa. Unity werd zesde met 78.85 punten (hun hoogste score en plaats ooit), en Millennium maakte een succesvolle come-back na enkele jaren afwezigheid (tiende, 63.95).

Het programma 'Aqua' van Beeches werd door de jury beloond met 63.50 punten, helaas voor Beeches net buiten de top tien. Maar de progressie lijkt er bij het korps goed in te zitten. Ze stegen dit jaar maar liefst acht plaatsing in de Europese ranking, van de negentiende naar de elfde plaats. Revolution werd twaalfde, slechts 0.1 punt onder Beeches.

Calypso uit België is terug van weggeweest en eindigde met 'Colours of Friendship' op de dertiende plaats (62.00). In de ranking van de European Music Games komt het korps 'met stip' binnen op de veertiende plaats (van de in totaal 28 deelnemers). De Blue Diamonds scoorden 59.70 (met een twaalfde plaats op Ensemble Visual en zelfs elfde op Field Visual). The Vikings (55.85, vijftiende plaats) blonken uit in Visual Effect waar een twaalfde plaats werd gehaald.

Jong Jubal heeft de Europese titel in de Junior Class overgenomen van Johan Friso. Het is alweer de achtste titel voor het jeugdkorps uit Dordrecht (81.55). Geen ander korps heeft zoveel DCE-titels op zijn naam staan. Jong Beatrix werd tweede (79.00), de hoogste positie voor het korps sinds 2009. Johan Friso moest dit jaar een stapje terug doen in de eindklassering, maar kon desalniettemin het brons mee naar huis nemen (75.50).

Jong-Holland Junioren, Diamond Cadets en Kadoudal zorgden voor een spannende internationale 'battle'. De scores lagen dicht bij elkaar. De Jong-Holland Junioren werden vierde (69.30). Op minder dan een punt daaronder eindigden de Diamond Cadets (68.45), en met een verschil van 0.4 punten punten werd Kadoudal zesde (68.05).

Niet alleen op de tribune maar ook thuis genoten duizenden mensen van de optredens. De scores en recaps staan op de DCE-website.